DorpStroom ondersteunt dorpshuizen, cultuurhuizen en multifunctionele centra om energieneutraal te worden
Dorpshuizen verbruiken veel energie en de energierekening is daarmee een grote kostenpost. Reden te meer om er alles aan te doen uw dorpshuis energieneutraal te maken. Dit betekent dat zelfs de gasaansluiting komt te vervallen.
Wat is energieneutraal?
Dit betekent dat uw dorpshuis het totaal benodigde energieverbruik grotendeels zelf opwekt. De juiste volgorde is van belang: eerst het huidige energieverbruik zoveel mogelijk terugdringen, vervolgens investeren in energiebesparende maatregelen en de omschakeling van gasgestookte voorzieningen (t.b.v. warmwatervoorziening en verwarming) naar elektrische installaties. Vervolgens kan berekend worden hoeveel zonnepanelen benodigd zijn om het eigen verbruik zelf op te wekken.
Energieneutraal worden – waar te beginnen?
Elke situatie is anders, dus maatwerk voor uw dorpshuis is vereist. Samen met onze bouwkundige brengt u in kaart welke energiebesparende maatregelen zinvol zijn. Vervolgens wordt het investeringsplaatje gemaakt en de financiering geregeld. Dan pas komt de uitvoeringsfase waarin daadwerkelijk gesleuteld wordt aan uw accommodatie.
Energieneutraal worden – hoe kom ik van het gas af?
Er zijn steeds meer betrouwbare elektrische alternatieven verkrijgbaar die u van uw gasgestookte installaties afhelpen. Juist hierbij is maatwerk van essentieel belang. Voor de ene vereniging is een warmtepomp prima toepasbaar, voor de andere niet. Een paar voorbeelden van moderne alternatieven zijn:
- Warmtepomp: Dit is een apparaat dat de energie uit lucht, water of bodem omzet naar warmte voor verwarming en tapwater. Het is een van de meest duurzame manieren om uw dorpshuis te verwarmen en uw warme water te regelen.
- Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp is een gecombineerd systeem van meerdere technieken. Zo zijn er bijvoorbeeld toestellen die gebruik maken van een lucht/water warmtepomp en een aardgasbrander onder één mantel.
- Zonneboiler: Via een zonnecollector op het dak wordt zonlicht gebruikt om water te verwarmen. Een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor een standaard boiler die op gas werkt. Doordat een zonneboiler haar energie uit zonlicht haalt om uw water te verwarmen, bespaart u veel geld op uw gasrekening.
- Infraroodverwarming: Infraroodverwarming verwarmt vooral wanden, plafonds en meubels. Hierdoor hebben deze elementen een constante en gelijkmatige temperatuur. Deze wordt afgegeven aan de ruimte en daardoor ontstaat een comfortabele temperatuur.
Energieneutraal worden – waar betalen we dat van?
Uiteraard kosten energiebesparende maatregelen en nieuwe technische installaties geld. Deze investering moet altijd afgewogen worden tegen de te behalen besparingen. Maar ook zonder zelf te investeren, kan uw dorpshuis energieneutraal worden. Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.